Erasmus+-projektet Læringsdesign til Livslang Læring på tur til Italien

NYHED
22-11-2022

I alt var 20 deltager afsted fra HF & VUC Klar og de andre samarbejdspartnere Nordvestsjællands HF og VUC og VUC Storstrøm.

 

Formålet med turen var at få indsigt i det italienske skolesystem. Det overordnede tema var 2-sprogsundervisning med besøg tirsdag på voksenuddannelsesinstitutioner CPIA1, der kan sidestilles med den danske ”Sprogskole”. Gruppen fik en rundvisning på skolen og observeret lidt af undervisningen, hvor de studerende primært var migranter.

 

Eftermiddagen bød på besøg på to afdelinger af “Marie Curie og Carlo Levi”-skolen, hvor gruppen fik et oplæg af skolens rektor og en af lærerne. Den første afdeling var en secondary school, som var et tidligere psykiatrisk hospital placeret i grønne omgivelser, som understøtter deres elever med særlige behov.    

 

I den anden afdeling, som var en secondary school med en finans-, markedsføring- og kultur/drama-profil, mødte vi voksne elever, som viste os eksempler på, hvordan de arbejdede med bogføring.

Derudover var der et spændende oplæg fra en dramalærer, som viste et undervisningsforløb, hvor hun havde lavet podcasts med kursister. Forløbet var startet som en Corona-aktivitet.

 

Det var meget inspirerende at høre om, hvordan de under Corona-nedlukningen havde fået et meget velfungerende projekt op at stå, og at det havde grebet om sig og kunne videreføres i den almindelige undervisning. En af erfaringerne fra projektet var, at det er nemmere at få elever til at ‘stå frem’ med deres stemme alene end med deres ansigt også.  

 

Dagen efter gik turen til en anden CPIA1-afdeling I udkanten af Torino, hvor vi fik en rundvisning på skolen og deltog i italiensk begynderundervisningen af migranter. Kursisterne på skolen var begyndere i Italiensk og virkede umiddelbart som forholdsvis uddannelsesfremmede. Gruppen fik prøvet elevens rolle på egen krop, idet vi danske gæster blev sat i samme situation som en elev: undervisning i italiensk med en lærer, der udelukkende talte italiensk. Ligesom vores kursister i Danmark, der får undervisning i dansk med en lærer, der udelukkende taler dansk. Endnu en lærerig og meget positiv oplevelse med et aftryk af nogle særdeles kompetente undervisere.  

 

Om aftenen besøgte vi den tekniske skole Pininfarina, svarende til en dansk EUX med både dag- og aftenundervisning, sidstnævnte for voksne. På skolen så vi en masse maskinlaboratorier, som understøttede skolens tekniske profil.  

 

En inspirerende tur!

Vi er altid klar til at hjælpe dig!

Book en tid hos en af vores studievejledere og få svar på dine spørgsmål og bliv tilmeldt.