Er du ordblind?

NYHED
27-09-2021

”Jeg følte mig ikke klog nok til at tage en gymnasial uddannelse.

Mange voksne har svært ved at læse og skrive, men er ikke klar over, at de er ordblinde. De er nemlig aldrig blevet testet. Det har måske bare været lidt svært i skolen, og de har derfor ikke taget en uddannelse. Men det behøver ikke at være sådan.

 

Jonas vidste ikke, at han var ordblind, før han kom på VUC. Jonas kom fra et job i Netto, og han ønskede at komme i mål med en 9. klasse. På HF & VUC Klar blev Jonas testet for ordblindhed, og det viste sig, at han var ordblind. Herefter begyndte Jonas at deltage i ordblindeundervisning, og han fik vejledning i brug af IT-hjælpemidler. Pludselig blev hverdagen lettere.

 

I sommer kom Jonas i mål med 10. klasse, og han går nu på HF for ordblinde, som er et særligt tilrettelagt tilbud for ordblinde på HF & VUC Klar. Målet er at komme videre til Absalon og læse til pædagog. Med den rigtige støtte og de rigtige hjælpemidler er målet nu inden for rækkevidde.

 

På HF går Jonas i klasse med Mira, som også er ordblind. Mira og hendes forældre har altid haft en mistanke om, at Mira var ordblind. I de mindste klasser tilbød Miras skole imidlertid ikke test for ordblindhed. Først i 8. klasse blev Mira testet og konstateret ordblind, og først herefter fik hun den hjælp, som hun havde brug for.

 

Først havde Mira ikke mod på en gymnasial uddannelse. Hun følte sig ikke dygtig nok. Mira påbegyndte i stedet en erhvervsuddannelse, men da hun ikke kunne finde en læreplads, foreslog en vejleder, at hun forsøgte sig med en HF for ordblinde på HF & VUC Klar.

 

Mira stortrives på HF. Hun er glad for fagene, og hun er glad for den ordblindeundervisning, som hun følger sideløbende med HF uddannelsen. ”Jeg havde aldrig troet, at jeg som ordblind kunne gennemføre en HF. Men det kan jeg nu se, at jeg kan,” siger Mira. Efter HF vil Mira læse videre til eventkoordinator.

 

Fakta om ordblinde undervisning

Hvis du har svært ved at læse eller skrive, er du måske ordblind.

Med ordblindeundervisning bliver langt de fleste ordblinde bedre til at læse, skrive og stave. Du kan modtage ordblindeundervisning uanset om du er ung eller voksen, i arbejde, under uddannelse, jobsøgende eller pensionist. Ordblindeundervisningen er gratis, hvis en test viser at du er ordblind.

Se mere på www.vucklar.dk

Vi er altid klar til at hjælpe dig!

Book en tid hos en af vores studievejledere og få svar på dine spørgsmål og bliv tilmeldt.