Demokratiuge på HF & VUC Klar

NYHED
22-10-2019

HF & VUC Klar har i uge 43 ”demokratiuge”. Ugen blev indledt med besøg af Özlem Cekic og ”dialogkaffe” – både på afdelingen i Slagelse og i Ringsted.

HF & VUC Klar har fokus på demokrati, medborgerskab, bæredygtighed og FN´s verdensmål i uge 43, fordi:

  • Netop uge 43 grundet FN-dagen 24. oktober
  • Fokus på demokrati, medborgerskab, bærdygtighed og FN’s verdensmål
  • Begreberne bliver konkrete for de studerende via et fælles oplæg og det videre arbejde i fagene, hvor der arbejdes med forskellige vinkler på demokrati, medborgerskab, bæredygtighed og FN’s verdensmål
  • Fremme fællesskab blandt alle på skolen igennem det fælles oplæg ”Dialogkaffe”
  • Vise hvad den enkelte kan gøre – også i samarbejde med andre. Det er dit, mit og vores ansvar.

 

Özlem Cekic’ fortællinger ”gik lige i maven” -
nemlig fordi vi alle har fordomme om ”dem vi ikke kender”. Der var helt stille blandt tilhørerne, og ingen sad med mobiltelefoner – alle kunne spejle sig i Özlem Cekic’ egne oplevelser. ”Fordomme er altid generaliseringer – man glemmer at se det enkelte menneske – og så bliver det svært at bygge broer”, var en vigtig indledning.

Som nyvalgt medlem af Folketinget i 2007; kvinde, ung og muslim med minoritetsbaggrund fik Özlem Cekic rigtig mange hade-mails. Først slettede hun dem bare. Siden gemte hun dem, men åbnede dem aldrig. Først efter en samtale med Jacob Holdt (”Amerikanske billeder”) fik hun modet til at begynde at åbne dem. For som de talte om: ”Der er ingen bundgrænse for frygt, hvis først man er begyndt at blive bange, så fortsætter man, og man bliver mere og mere irrationel”. Jacob Holdt foreslog at drikke en kop kaffe med nynazister fx – som hun fik mange mails fra. ”Nej” var automatsvaret først – i lang tid – men efter et langt tilløb tog hun mod til sig og ringede og inviterede sig selv til kaffe. Og Özlem Cekic tog ”brød” med, for ”så var det mere hyggeligt, og det er svært at være uenig, når man sidder og spiser”.

 

Dialogkaffe – i Danmark og verden
To en halv time varede denne først ”dialogkaffe” – og siden er begrebet blevet så berømt, at ordet er optaget i Den Danske ordbog, og opfinderen af begrebet rejser nu verden, ikke kun Danmark, rundt med begrebet.

 

HF & VUC Klar tager dannelse til medborgerskab og demokrati alvorligt
Vi arrangerer valgmøder, så ofte det er muligt, og det giver mening.
Vi inviterer politikere på besøg.

Vi har holdt ”lægdommerworkshop” tidligere på året for at få mange flere unge til at melde sig som lægdommere (domsmænd), og det lykkedes over al forventning.
Vi opfordrer alle studerende, særligt vores studerende med dansk som andetsprog, til at følge samfundsfag, så det bliver helt tydeligt, at demokrati også betyder, at man skal tage stilling, engagere sig, stemme.

”Det er helt fantastisk i Danmark, har jeg hørt flere af vores studerende sige efter vores valgmøder, at man faktisk kan tale med politikerne i Danmark, bare gå og og snakke med dem efter deres foredrag”, fortæller vicerektor Hanne Legaard. Det var der også en del, der benyttede sig af efter ”dialogkaffen”. Dét, man som født i Danmark tager for givet, er en øjenåbner og forandring for andre, der er født i lande, der er knap så dialogorienterede som Danmark.

VUC Klar mener det med dialogen, så naturligvis var FGU Ringsted inviteret med. De lejer sig ind i VUC’s bygninger og er en naturlig del af skolelivet på Klar.

 

”Det er også dit ansvar”
Sådan sluttede foredraget med en klar opfordring til at finde én, man er helt uenig med eller bestemt ikke kan lide – og så invitere sig selv på kaffe – og huske at tage brød med. Det er nemlig ikke de andres skyld. Vi kan alle sammen gøre noget. Vi har alle sammen indflydelse. Og der er altid håb. ”Men I er nødt til at tage ansvaret på jer”.

 

Vi er altid klar til at hjælpe dig!

Book en tid hos en af vores studievejledere og få svar på dine spørgsmål og bliv tilmeldt.