Afghansk rap en del af undervisningen i dansk

NYHED
13-11-2020

”Vi har alle sammen et redskab, som kan skabe en forandring. Mit er en mikrofon. Hvad er dit?”, citat af Sonita Alizadeh, afghansk kvindelig rapper, bosat i USA.

I temaugen om FN’s verdensmål tog vi de Verdensmål nummer 5 op, ”Opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder”, med andre ord: Kvinder har ret til ligestilling, uddannelse og frie valg. Da faget er dansk A, er arbejdet med verdensmålene tilpasset de læringsmål, der er i faget dansk på HF. De danskfaglige omdrejningspunkter er retorik, dokumentarfilmsanalyse og analyse af lyrikgenren rap.

Stærk ung kvinde på 16 år, Malala
”With guns you can kill terrorists, with education, you can kill terrorism” – dette berømte citat fra Malala er kendt af rigtig mange. Malala blev især kendt for at modtage Nobels fredspris, i 2014. I undervisningen indledtes med at læse og analysere talen, som pakistansk fødte Malala Yousafzai (født 1997) holdt, da hun i 2014 fik tildelt, netop Nobels fredspris. Hun var på det tidspunkt bare 16 år. Malala Yousafzai havde da i flere år kæmpet for pigers ret til at gå i skole og tage en uddannelse. En kamp, der var tæt på at koste hende livet, da Taleban trængte ind i hendes skolebus og skød hende i hovedet. Efter analysen af Malalas tale analyserede vi dokumentarfilmen: ”Han kaldte mig Malala”, efter bogen af samme navn.

Endnu en stærk ung kvinde på 16 år, Sonita
Den afghansk fødte rapper, Sonita Alizadeh (født 1996), debuterede som 16-årig med sangen: ”Brides for sale”. Sonita Alizadehs lyrik handler særligt om unge pigers rettigheder og om afskaffelse af børneægteskaber. Sonita Alizadeh har en barsk egen erfaring: Hun blev i en alder af 16 år forsøgt solgt som brud for, hvad der svarer til 60.000 danske kr. Pengene skulle gå til at finansiere hendes storebrors bryllup.

Efterfølgende analyserede vi dokumentarfilmen om Sonita Alizadeh: ”Mor, jeg vil ikke sælges”.

Både Malala og Sonita måtte flygte fra de lande, hvor de var født. Deres redskaber, mikrofonen, var potentielt et ganske stærkt redskab for forandring.

Sonita Alizadeh bor i dag i USA.

Malala Yousafzai bor i England.

Anne Hansen, underviser i Dansk A på HF

Vi er altid klar til at hjælpe dig!

Book en tid hos en af vores studievejledere og få svar på dine spørgsmål og bliv tilmeldt.