Tina

HF enkeltfag banede vejen for Tina Grandjean – der i en relativt sen alder besluttede sig for at videreuddanne sig. VUC viste vejen.
Tinas vej til VUC gik via en sagsbehandler i jobcentret i Ringsted. ”Jeg var netop blevet opereret og erklæret rask efter et år med fejloperation og lægesjusk, så jeg var klar til et nyt kapitel”, indleder Tina. I første omgang ville Tina være socialrådgiver. ”Jeg ville arbejde med mennesker”, fortsætter hun. ”Jeg var over halvvejs på første år af HF, da jeg fandt ud af, at jeg faktisk nu havde chancen for at uddanne mig i en retning, jeg altid havde drømt om. Nemlig at læse på universitetet”. Det blev en øjenåbner for Tina, hvor mange muligheder HF i virkeligheden gav.

HF på VUC – når der skal være plads til andet end skolen
Tina fortæller, at ”med hjælp fra studievejlederen fik jeg sat et forløb sammen, via enkeltfag, så det passede præcis til den uddannelse på universitetet, jeg ville søge ind på, når jeg blev student. Privat har der været utrolig mange udfordringer, både personligt for Tina og hendes lille søn. Mens alt dette foregik skulle skolen også passes, og det var til tider meget svært. ”Her kan jeg næsten ikke sætte ord på, hvor meget lærerne og ”bossen” (afdelingslederen, red.) har hjulpet mig igennem hele forløbet”. Empati og forståelse har ”reddet” dagen, når Tina til tider har været ved at give op.

Empati, engagement og ekstra dygtige undervisere
”Det er svært ikke at blive engageret, når man går på HF & VUC Klar i Ringsted”, siger Tina. ”Lærernes høje faglighed og engagement smittede af på mig, og jeg blev lige så engageret som dem”. En af teknikkerne i læreprocessen er ”at undre sig”, som én af mine lærere altid sagde til os. ”Hvad undrer du dig over?”. Det satte en masse tanker i gang, men også en lyst til at undersøge mere, vide mere og endda, måske gøre en forskel. HF var været med til at forme og modne mig som menneske, så ”jeg i dag præcis ved, hvad jeg vil med min fremtid, og hvordan jeg skal nå derhen”. Efter sommerferien skal jeg læse det supplerende overbygningsforløb til universitetet (se faktaboks), hvorefter jeg vil læse psykologi og engelsk og få en bachelor i de fag.

Studieråd og studiestøtte
Dét som VUC kan, er, at de har så meget at tilbyde os elever. Fx var jeg med i

Studierådet, hvor man havde mulighed for at få ledelsens hjælp til at gøre hverdagen mere praktisk for eleverne, eller være med til at arrangere forskellige ”events”, fredagscafé, halloween-hygge, forårsrundbold osv.

Personligt fik jeg gratis psykologhjælp, et fantastisk tilbud, når man som mig, var igennem en skilsmisse, med de udfordringer, det gav. Alt det var med til at få mig igennem uddannelsen. I dag er jeg student og føler mig styrket både fagligt og mentalt efter alle prøvelserne, og det var med sikkerhed ikke lykkedes uden alle de mennesker, der arbejder på VUC.

Drøm stort
Jeg har 2 mottoer: ”Det er aldrig for sent” og ”Man må godt drømme stort”. Især det sidste er noget, jeg har taget til mig, mens jeg gik på HF. ”Måske skulle HF & VUC Klar gøre mere væsen af sig selv”, slutter Tina af. ”De nye teknologiske muligheder fx sociale medier og muligheden for at chatte live med en medarbejder eller elever for at få praktiske informationer eller høre hvordan det er at gå der, skulle man kigge nærmere på. ”Fremtiden er her nu, og de unge er allerede vant til at gebærde sig rundt i alle mulighederne, så det er om at udnytte potentialet for at få kontakt til dem”.