KommUdd

Projektet

En helhedsindsats: uddannelse, vejledning, kost, motion, budget – alt dette lærer de unge på KommUdd-projektet.

 

Der er en del unge i Slagelse kommune, som har haft lidt svært ved at finde vej i uddannelsesjunglen. Det besluttede Slagelse kommune at gøre noget ved og har indledt samarbejde med uddannelsesaktører i kommunen. Det drejer sig om VUC og ZBC. 

 

Samarbejdet mellem kommunen og skolerne er en helt central del af projektet. Projektet finansieres med EU-midler. 

 

Undervisningen

Undervisningen på VUC omfatter kernefagene dansk, matematik og engelsk. Men der er også andre fag på skemaet; samfundsfag og historie, vejledning, motion, budgetlægning, madlavning. Samt en masse ture. Der er en tydelig plan for alle dagene, mandag til torsdag fra 8-15, og fredag fra 8-12. Eva Larsen, lærer på holdet fortæller: ”Struktur er vigtigt!” Det kan ikke understreges nok. ”Vi skriver på tavlen hver dag, hvad der skal ske, og hvad de skal bruge undervisningen til”. Eleverne er slet ikke vant til at have styr på ret meget, men her får de redskaber til at få et helt almindeligt liv, hvor man går i skole, køber ind, laver mad og dyrker motion”. ”Dét der er hverdag for de fleste af os, er noget helt nyt for deltagerne her”. Lærerne og vejlederne lytter, hjælper, handler. De er der, så man ikke føler sig alene. 

 

Drømmen om uddannelse

Stemningen er stille, men rigtig god. Der er god plads i lokalet. Man kan sidde sammen i grupper ved skoleborde eller trække sig tilbage i et hjørne og sidde stille og arbejde. Lidt hyggeligt rod, arrangeret af lærerne. Kaffe og te, men også et meget stærkt fokus på UDDANNELSE – som er drømmen for alle. Ikke nødvendigvis lige med det samme, men det er klart drømmen for alle.

Fagligt er eleverne meget forskellige, men de har alle til fælles, at før projektet har de hængt fast i kontanthjælp.

 

Korte citater fra deltagerne

  • ”Man føler sig velkommen”.
  • ”Vi får feedback på alt dét, vi laver”.
  • ”Alle skal videre i uddannelse efter det her – selv om ingen af os troede vi kunne”.
  • ”Lærerne er sygt dygtige”.
  • ”Det er ikke lige meget, om jeg kommer”.
  • ”Det er ikke spor kedeligt! Jeg husker min tidligere skoletid som ca. lige så spændende som at se maling tørre…"
Projektbeskrivelse
Statistik for KommUdd projekt
Statistikken viser, at 57% af kursisterne fortsætter på HF – det har altså ikke været faglige udfordringer, der har været problemet, men i høj grad sociale problemstillinger. 94% af de kursister, der har gennemført projektet er fortsat i uddannelse.