HF & VUC Klar på SUK-festival

HF på SUK – mange unge ville vide mere om HF

Mange unge lagde vejen forbi vores HF-stand på SUK-festivalen. Man kunne quizze og spille på vores lykkehjul, og også vinde en powerbank med logo i en anden konkurrence. Størst tiltrækning havde Klar-kagerne dog. 

Mange kom også forbi og talte med vores søde HF-elever - som meget gerne fortalte om, hvordan det er at tage en HF på Klar. 

HF - ideelt når man vil skifte spor
Forestil dig en mørk kold aften på et garveri på Sydfyn. Der lugter dårligt, ret dårligt, som der jo gør på et garveri. En ung mand er på job. Der er ikke så meget at lave, tankerne flyver. Jobbet som teknisk procesoperatør er OK, fint lønnet – men det er slet ikke dét, den unge mand vil. Daniel Jakobsen sidder der og tænker: ”Er det her dét, jeg vil med mit liv”?

Det var det tydeligvis ikke, og Daniel blev i sommeren 2019 student fra HF & VUC Klar i Slagelse.

Annika Jørgensen fortæller. ”Jeg vil gerne vise, at VUC også er for de målrettede, for ’nørderne’, siger Annika. ”HF er en fantastisk mulighed, hvis du ved præcis, hvad du vil og ikke har lyst til at bruge 3 år på at bruge student”.

Mesterlære, motivation, målrettethed
Daniel Jakobsen på 24 år og Annika Jørgensen på 22 år blev studenter fra VUC i Slagelse i juni 2019. De var målrettede og topmotiverede begge 2. Målet, universitetsuddannelser, satte retningen for deres HF.

Respekt mellem lærere og elever
”Vi tager måske tingene lidt mere alvorligt, fordi gennemsnitsalderen er højere på HF end i gymnasiet”, fortæller de. ”Lærerne på VUC er yngre, end vi har været vant til fra andre skoler”, fortæller både Daniel og Annika. ”Vi er mere på bølgelængde med lærerne, de respekterer os som selvstændige studerende”. Men der forventes også meget. ”Lærerne regner naturligvis med, at vi klarer os selv – vi er jo voksne”. Der er dog ingen tvivl om, at hvis man får brug for hjælp, så får man den med det samme. ”Hver klasse har en teamkoordinator, en slags klasselærer, og den funktion er helt uundværlig”. Det er den lærer, man knytter sig til og går til, hvis man har spørgsmål eller problemer.

Dyrlægestudiet – kræver disciplin
”Jeg har aldrig haft fravær i mit skoleliv – og derfor har jeg det heller ikke på HF”, sådan indleder Annika vores samtale. Bortset fra en enkelt ”smutter”, fordi Annika skulle ansøge om visum på den koreanske ambassade i København. Efter 2 år på IB på Nyborg Gymnasium, hvor Annika stoppede efter 2.g, synes hun, hun har lidt at indhente. Ikke fordi det var for svært på IB, men fordi man skal arbejde en del ved siden af studierne – og det blev for hårdt. Så derfor er de 42 lektioner på uni-pakken nemt for Annika at overskue.

Det var dog også et plus, at Annika kunne flytte tilbage til familien i Slagelse, da hun begyndte på HF. Det var også familien, der anbefalede HF til Annika. 

At blive dyrlæge er målet. ”Sådan har det været, siden jeg var 5 år”, fortæller hun. Begge hendes forældre har erhvervsuddannelser, og Annika bliver akademiker, hvilket ikke er helt almindeligt i hendes familie. ”Det kan godt være lidt hårdt – jeg kan jo ikke altid spørge om hjælp derhjemme”, fortæller hun. Men heldigvis er der et tæt parløb med Daniel – de vil det samme, arbejder lige hårdt og støtter hinanden hele tiden. Og om få måneder er de videre studier inden for rækkevidde. Dog ikke på et universitet i Danmark. ”På IB fik jeg nogle rigtig gode koreanske venner, så derfor har jeg besluttet mig for at flytte til Sydkorea og læse til dyrlæge derovre”. Så naturligvis er Annika også ved at lære koreansk ved siden af sin HF, så hun kan blive klar til at søge ind til sommer.

Annika og Daniel besidder begge en hel del selvdisciplin. ”Vi har det samme mindset og supplerer hinanden rigtig godt”. Ved siden af studierne dyrker de meget sport, møder og forbereder sig til alle timer og afleverer naturligvis alle opgaver til tiden.

Klar til universitetet på 2 år
I folkeskolen var Daniel ingen mønsterelev. Så Daniel kom i mesterlære som industritekniker. På lærepladsen gik det fint med at møde, men i skoleperioderne var han knap så seriøs. Han læste dog alligevel videre til procesteknolog og sad så pludselig på garveriet på Sydfyn og drømte om meget mere.

I sommeren 2017 flyttede han til Slagelse. Så det var tilfældigt, det lige blev HF på VUC i Slagelse. HF var dog et meget bevidst tilvalg. 2 år er rigeligt til at blive klar til universitetet – normalt ville det tage 2,5 år på HF – men Annika og Daniel tager 42 lektioner om ugen, og så kan man tage ”uni-pakken” på 2 år.

Familiens rolle og et par gode råd
På ét felt adskiller de 2 gode venner sig dog fra hinanden. Annika har sin families fulde opbakning. Daniel har brudt med sin familie. ”De har altid holdt mig nede”, siger han, ”de har aldrig troet på, at jeg kunne tage en lang uddannelse”. Utroligt at høre fra en elev, der stolt flasher sine 12-taller nu. ”Det er totalt optur at finde ud af, at jeg kan, det jeg beslutter mig for”. Der var et par måneder i 1. HF, hvor Daniel stadig tvivlede, men så steg karaktererne i afleveringerne lige så stille, fra 7 til 10 og videre til 12. ”Det er totalt optur”, gentager han, ”at finde ud af, hvor god man i virkeligheden er”.

”Man kan, hvad man vil, hvis man lægger nok kræfter i det”, siger Annika, og Daniel supplerer: ”Nu er jeg virkelig i gang med at ændre mit liv”.